Μάταλα και Αξιοθέατα

Η Χρυσή Αμμουδιά στα Μάταλα

Κρήτη, η πατρίδα του Μίνωα, το νησί που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες λόγω των ξακουστών αρχαιολογικών χώρων, τη μοναδική φυσική ομορφιά και την ικανότητα να συνδυάζει γραφικότατα τοπία με κοσμοπολίτικη ζωή. Τα εκατοντάδες θέρετρα και τα χιλιάδες τουριστικά κέντρα που υπάρχουν σε όλο το νησί προσφέρουν στους επισκέπτες τους αξέχαστες και μοναδικές διακοπές.

Τα Μάταλα βρίσκονται στο νότιο μέρος της Κρήτης, σε μια περιοχή μαγευτική από φυσικές ομορφιές. Ο πανέμορφος ορμίσκος διαθέτει μια υπέροχη αμμώδη παραλία ονομαζόμενη "Χρυσή αμμουδιά" όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας δίπλα στις λαξευμένες σπηλιές της Ρωμαϊκής περιόδου (πολλές από τις οποίες βρίσκονται μέσα στη θάλασσα), ενώ η καθαρή γαλάζια θάλασσα και ο κατακόκκινος ήλιος όταν δύει μέσα στη θάλασσα δημιουργούν στιγμές και συναισθήματα μοναδικά. Ακόμα μπορείτε περπατώντας μέσα από ένα θαμνώδες μονοπάτι να ανακαλύψετε την μοναδική «Κόκκινη παραλία» η οποία έχει πάρει το όνομα της από την κόκκινη σπυρωτή άμμο.

Οι ομορφιές αυτές τράβηξαν τη δεκαετία του ΄70 τα παιδιά των λουλουδιών (χίπις) όπου απολάμβαναν την μαγευτική φύση εκδηλώνοντας την αντίθεση τους στην βία και στον πόλεμο της εποχής εκείνης.

ΦαιστόςΗ περιοχή είναι διάσημη και για τα σημαντικά αρχαιολογικά της ευρήματα τα οποία περιλαμβάνουν σημάδια από τα θερινά ανάκτορα της Φαιστού και της Γόρτυνας καθώς επίσης και μια ιστορική σπηλιά που ονομάζεται Βρουτοσπηλιάρα και φαίνεται ότι σ' αυτήν έμενε ο ρωμαίος στρατηγός Βρούτος.

Κοντά στα Μάταλα υπάρχουν αρκετά άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όμορφα τοπία πάνω σε βουνά, τα αρχαία ανάκτορα της Φαιστού, το καλοκαιρινό παλάτι της Αγίας Τριάδας και της αρχαιότητες της Γόρτυνας.

Σε μικρή απόσταση θα βρείτε την παραλία του Κομού με τις αρχαιότητες, την απέραντη αμμώδη παραλία και τον μεγάλο μαύρο βράχο στη μέση της θάλασσας όπου ο Όμηρος αναφέρει ότι είναι η πέτρα που πέταξε ο κύκλωπας Πολύφημος όταν τον τύφλωσε ο Οδυσσέας.

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Οδηγήτριας και να θαυμάσετε την ζωή των προγονών μας ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να περάσετε και από το Αγιοφάραγκο, ένα καταπληκτικό φαράγγι μέσα από στο οποίο υπάρχουν αιωνόβιοι κέδροι και το οποίο. καταλήγει σε μια καταπληκτική παραλία.

Στην ευρύτερη περιοχή , παντού υπάρχουν διάσπαρτα ορεινά χωριά, όλα γεμάτα θρύλους και παραδόσεις. Με τα απέραντα γόνιμα λιβάδια, ο τόπος μοιάζει να έχει ευλογηθεί από κάποιο αρχαίο πνεύμα. Κάθε γωνία είναι καλλιεργημένη με αμπέλια, ελιές, πορτοκαλιές κ.α.

Και όσο για τη θάλασσα...χιλιόμετρα λεπτής άσπρης άμμους αναμειγνύονται με τα πεντακάθαρα γαλανά νερά.